Pagina's

woensdag 8 december 2010

Ovenschotel met rode kool, lamsmerquez en aardappelpuree

Volgens mij heb ik al eerder bericht over de voordelen van ovenschotels. Je kan ze vantevoren klaarmaken, het is makkelijk en iedereen kan eten wanneer dat uitkomt; ideaal dus voor huishoudens met meerdere agenda's. En 's winters heb je zoveel lekkere koolsoorten, die vràgen gewoon om ovenschotels!
Deze is wel wat meer werk, omdat ik het liefste zelf de puree en de rode kool bereidt. Als je nou wat minder tijd hebt, zou ik je adviseren om de aardappelpuree in ieder geval zelf te maken, de rode kool kun je ook van goede kwaliteit kopen (liefst biologisch natuurlijk).
Bij grote Albert Heijns hebben ze tegenwoordig ook een halal-vlees en de merquezworstjes uit dat assortiment zijn echt heerlijk. Maar een goede slager heeft ze natuurlijk ook. Vind je merquez te heftig? Neem dan kalfsworstjes maar een goede braadworst kan ook.

Voor 4 personen
pp 1 a 2 merquez of 1 grotere kalfs/braadworst
Snijd de worstn in plakken en bak deze bruin in wat olijfolie. Zet apart.
Nodig voor de rode kool:
1 middelgrote rode kool
1 flinke el suiker
1 dl azijn
zout
1 kruidnagel, fijngestampt/gevijzeld

Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool doormidden. Verwijder de witte kern en snijd de kool fijn. Dat gaat het makkelijkste met een keukenmachine of een benriner.
Zet de kool op met een bodem water en wat zout (1 tl). Laat een half uurtje pruttelen en voeg de suiker, het azijn en de kruidnagel toe. Nog even laten pruttelen en dan even proeven en naar smaak zout/azijn/suiker toevoegen.
Zet apart.

Voor de aardappelpuree:
500 gr kruimige aardappels
1oo mkl melk
klontje boter

Kook de aardappels in ruim water met zout gaar (niet tè) en stamp ze fijn (of draai ze door een passe vite, of knijp ze fijn met een pureeknijper). Verwarm de melk met de boter en roer deze door de puree.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg op de bodem van de ovenschaal de stukjes worst, vervolgens de rode kool eroverheen en als laatste verdeel je de puree erover. Eventueel kun je er nog wat verkruimelde beschuit overheen verdelen.
Ongeveer 20-30 minuten in de oven.

Lekker met appelcompote!

Liefs Reineke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten